Footer Logo
.
.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

District 9


    Bir düşünün uzaylılar dünya'ya gelmiş ve dönemedikleri için kalmak zorundalar. Nereye inerler? New York ilk tahminler arasındaki yerini yıllardır süre gelen felaketler ve bunlara kazandığı bağışıklık nedeniyle ilk sırada aklıma gelenlerden biri. Kar fırtınası, tsunami, kıyamet, zombi saldırısı vb. olaylar atlatan bu şehirden çok uzaklarda sömürülmekten ve açlıktan iliği kuruyan Afrika'da geçmekte film.
 
    Uzaylılar gemilerinin önemli bir parçası kaybolduğu için dünya da mahsur kalırlar. Onlara bir yer ayarlanır ve bu yerin tarihteki önemini yazının ilerleyen satırlarında açıklayacağım. İnsanlarla olan anlaşmazlıkları sonucunda onlarla iletişime geçemeyecekleri şehirden daha uzak bir yerleşim yeri yapılır ve oraya göçmeleri istenir.
 
    Şimdi dünya'ya indiklerinde ki onlara verilen yerin gerçekte tarihteki önemine açıklayayım; 1970 yılında filmde uzaylıların yaşadığı barakalarda gerçek insanlar yaşamaktaydı. 60.000 kişi zorla göç ettirildi. Filmin yönetmeni ve senaristi olan Neill Blomkamp bu olaydan esinlenerek filmi çekti.
 
    Kadrodaki oyuncuların hepsini saymayacağım ancak büyük bir cesaret örneği teşkil ettiğini de söylemeden geçemeyeceğim. Çünkü başrolde ki Sharlto Copley (Wikus) bu filmde ilk oyunculuk deneyimini yaşadı.
 
    Eskiye nazaran azalsa da günümüzdeki önemli sorunlardan biri olan ırkçılık burada da uzaylılara karşı yapılıyor. Bu kötü davranışın kurallarından biri olan benzetme uzaylılar için karides olarak yapılıyor. Ama uzaylılarda sütten çıkmış ak kaşık değiller hani. Misafirsin sonuçta aynı evrenin çocukları olmamız bir şeyi değiştirmez, edebinle otur.
 
    Son yıllarda Bilim-Kurgu'daki düşüşe bir hareketlenme getiren film rakiplerinin de etkili olamamasıyla son bir kaç yıl içerisinde çıkan türüne ait en iyi yapımlardan. Son olarak şunu da söyleyeyim ki uzaylıları farklı şekillerde gösteren filmler izledim ama mülteci olarak ilk kez görüyorum.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder