Footer Logo
.
.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

Plan 9 From Outer Space


    Dünyanın en kötü yönetmeni olarak gösterilen Edward Davis Wood'un (nam-ı diğer Ed Wood) birçok kişi tarafından dünyanın en kötüsü olarak kabul edilen filmi. Tim Burton'ın bu yönetmenin hayatını anlattığı Ed Wood filmini yazmıştım kısa bir süre önce. Her ne kadar başarısız olsa da hırsı ve sinema sevgisiyle kendine hayran bırakmıştı. Bunun için ''ustalara saygı kuşağı'' kapsamında bir filmini inceleyelim.

    Korku ve bilim-kurgu tarzında olması gereken film imkansızlıklar nedeniyle o kadar kötü, o kadar kötü olmuş ki günümüzde komedi niyetine izleniyor (bizdeki Dünyayı Kurtaran Adam gibi). Ed Wood'un asıl amacı bu olmasa da şimdiye kadar yapılan birçok korku-komedi tarzı filmden (Korkunç Bir Film serisi gibi asıl amacı güldürmek olanlar) daha eğlenceli olmuş. Tek eksisi istem dışı bu hale gelmesi.

    Film hakkında biraz spoiler içeren, aklıma gelen bazı komik sahneleri aşağıya yazacağım. İzledikten sonra veya ''hiç izleyemem gider normal komedi filmi izlerim'' diyorsanız şimdi de okuyabilirsiniz çünkü herhangi bir yerden satın almanız pek mümkün değil filmi. İnternet üzerinde olabilir ancak İngilizce bilmiyorsanız indirmeniz gerek. İşte o sahneler:

- Uzay gemisinin üstündeki ip o kadar belli oluyor ki bir an aklıma G.O.R.A'daki porseleni uzay gemisi diye gösteren ''ufo gören masum köylü'' geldi aklıma.
- Pilotlar da her gün uzay gemisi görüyormuş gibi hiç istifini bozmuyor.
- Yaşlı adamı canlandıran, korku filmlerinin emektar oyuncusu Bela Lugosi çekimler sırasında gerçekten öldüğü için tamamlayamadığı sahneleri sadece gözleri benzediği için sürekli suratını kapatan bir adam oynatıldı.
- Uzay gemisi geçtiği zaman aynı anda değil de Meksika dalgası yaparmışcasına sırayla yere düşen çiftin oyunculukları da takdire şayan.
- Uçan daireden Vampir kadın çıkması... İşte yenilik bu!
- Bir insanın kaçmak için aklına gelen ilk yer daha önce birçok insanın öldürüldüğü mezarlık olur mu? Bu filmde olur.
- Bir yerde aynı anda hem gündüzün hem de gecenin yaşandığını düşünün. Hayaldi gerçek oldu.
- Kill Bill'deki mezardan çıkma sahnesi bu filmden araklanmış. Yazıklar olsun Tarantino adam sanmıştık seni.
- Polisler de tam sopalık. Oğlum hiç mi film izlemediniz kafasına sıkacaksınız kafasına.

    Son olarak Ed Wood'la ilgili bir kaç şey: Altın harflerle olmasa da adını sinema tarihine yazdırmış biri. Bugün bile başarılarıyla olmasa bile kendiden söz ettirebiliyor. Zaten fotoğraflarından da ne kadar yağız bir delikanlı olduğu ortada. Huzur içinde yat büyük usta.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder